perfecte gazon

Zo onderhoud je een perfecte gazon

door

in

Denk jij ook weleens dat het gras bij de buren altijd een stuk groener is? Dan heb je waarschijnlijk een gazon waar je niet honderd procent tevreden mee bent. Dat is jammer, want dan kun je ook niet optimaal genieten van je tuin. Kun jij dus ook wel wat hulp gebruiken bij het onderhouden van je gazon? Met onderstaande tips creëer jij in een handomdraai ook een mooi gazon!

Maai regelmatig het gras

Grasmaaien is niet iedereens favoriete hobby, maar nuttig is het wel om het te blijven doen. Het is ook beter om regelmatig je gazon bij te houden dan dat je na een lange tijd ineens de boel in een keer moet gaan snoeien. Pas op voor de fout die veel mensen maken: het gras te kort maaien. Beter is het om niet meer dan 1/3 deel van het gras weg te maaien. Let er verder ook op dat je grasmaaier goed scherp is, want dat maait het gras netjes en gelijkmatig. Hierdoor zal het gras ook beter kunnen herstellen. Ook kun je het beste je gazon maaien als het gras droog is, want dat maakt het klusje een stuk makkelijker. Daarnaast is het erg vervelend als je grasmaaier vol met nat gras komt te zitten, wat echt een smerige kliederboel wordt.


Besproei het gras

Wanneer het een aantal dagen niet geregend heeft en het dus droog is, dan is het verstandig om het gras zelf te besproeien. Af en toe een kleine hoeveelheid water is beter dan in een keer een grote hoeveelheid water. Als je teveel water geeft, dan zal dit naar de bodem zakken en de graswortels meetrekken. Deze gaan zich vervolgens dieper in de bodem vastzetten en dat is niet bepaald wenselijk. Besproei dus met beleid! Af en toe een beetje water geven maakt het gras hongerig, waardoor de grassprieten mooi groen zullen blijven.

groen gazon
Heb jij een groen gazon?

Wied het onkruid

Onkruid is zeer onwenselijk en iedereen met een tuin kent dit probleem helaas wel. Sommigen laten het onkruid in hun gazon maar zitten, maar eigenlijk is dit niet goed. Onkruid bestrijden moet worden gedaan, want anders wordt het alleen maar erger. De beste manier om onkruid slim af te zijn is door te kiezen voor een dichte en gezonde grasmat. Onkruid en paardenbloemen moet je vanaf de wortel er helemaal uit trekken, want anders maak je ze niet dood. Je kunt speciale tools kopen bij het tuincentrum om dit klusje te vergemakkelijken. Het kost misschien een beetje extra geld en moeite, maar je zal blij zijn als je tuin uiteindelijk onkruidvrij is.


Ga voor de juiste grassoort

Onze laatste tip is misschien wel de meest waardevolle: kies altijd de juiste soort gras voor je gazon. Er bestaan wel honderden verschillende grassoorten en elke soort dient weer een ander doel en heeft weer een andere uitstraling. Welke grassoort je nodig hebt, hangt af van wat jij van plan bent met je gazon. Denk daar dus goed over na. Wil je bijvoorbeeld een groen gazon vooral voor de sier hebben? Dan is het beter om een lichtere grassoort te laten aanleggen. Of heb je juist kinderen die graag willen ravotten? Dan kun je beter voor een wat stevigere grassoort gaan. Kortom, voor elk doel is er weer een andere grasmix te verkrijgen. Door een grassoort te kiezen die goed bij jouw levensstijl past, ben je ervan verzekerd dat je gazon langer mooi zal blijven.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *