Witte dakbedekking

Welke kunststof dakbedekking kiezen?

Kunststof dakbedekking wordt steeds vaker toegepast op platte of licht hellende daken. Nu zijn er verschillende soorten kunststof dakbedekking, ieder met zijn eigen voordelen en nadelen. Zo is er PVC, EPDM en ECB kunststof dakbedekking. Om de keuze makkelijker te maken, worden de verschillen tussen de twee populairste kunststof dakbedekkingen in deze blog uiteengezet. Dit zijn PVC en EPDM. Laat je voordat je een definitieve keuze maakt adviseren door een dakdekker die ervaring heeft met de verschillende soorten kuststof dakbedekking. Dakwerk is een dakdekker in Harderwijk die je hier perfect mee kan helpen

 

PVC dakbedekking

PVC staat voor Poly Vinyl Chloride en is een kunststof dakbedekking die erg licht van gewicht is. Ondanks het lichte gewicht is PVC dakbedekking erg sterk. Een PVC dak gaat ongeveer 30-40 jaar mee. De uiteindelijk levensduur is voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit van de PVC en de plaatsing. PVC heeft door de kleur een moderne uitstraling en is relatief onderhoudsvrij. Een nadeel van PVC is dat de weekmakers in het materiaal ervoor zorgen dat de flexibiliteit minder wordt naar mate het dakbedekking verouderd. Daarnaast is de plaatsing niet voor doe-het-zelvers en kan PVC dakbedekking niet zonder scheidingslaag op bitumen geplaatst worden.

Dak isolatie
Dak isolatie

EPDM dakbedekking

EPDM is een waterdichte rubbersoort wat dit materiaal erg geschikt maakt voor het bedekken van daken. In tegenstelling tot PVC wordt EPDM vaak in een deel op het dak geplaatst. Bij PVC gaat dit in rollen. EPDM is een duurdere dakbedekking, maar heeft ook een langere levensduur van ongeveer 50 jaar. Ook bij EPDM is dit afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing van het dak. Het is voornamelijk de elasticiteit van het materiaal wat ervoor zorgt dat een EPDM weinig tot geen onderhoud nodig heeft, niet snel scheurt en zo een erg lange levensduur kent. Verder is EPDM aan te brengen over bestaande dakbedekking als bitumen. Het voornaamste nadeel van EPDM is dat het dampdicht is waardoor de kans op condensatie in bepaalde gevallen groter is dan bijvoorbeeld bij bitumen.

 

​​ECB

Wat betreft eigenschappen lijkt ECB het meest op EPDM, al is het qua uitstraling vaak wat matter dan EPDM. ECB is net als EPDM worteldoorgroei bestendig. Het grote voordeel van ECB dakbedekking ten opzichte overige kunststof dakbedekkingen is het feit dat ECB in combinatie met bitumen kan worden verwerkt. In bepaalde specifieke gevallen kan dit gewenst zijn. Neem daarom contact op met jouw dakdekker om alle opties en mogelijkheden te bespreken.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *