Een verbouwing is natuurlijk niet zomaar iets, het is vaak een heel gedoe en er komen een heleboel zaken bij kijken. Er loopt altijd wel iets niet helemaal zoals gewenst of het kost allemaal net te veel tijd. Met dit blog geven wij enkele tips waarmee je verbouwing net wat soepeler kan verlopen.
Begin met een plan
Dit klinkt natuurlijk meer dan logisch om te doen, maar heel vaak wordt de planning alsnog overgeslagen. Vaak is het duidelijk wat het eindresultaat moet worden, maar wat is de reden van de verbouwing? De ene reden voor verbouwing is totaal anders dan de andere en hier kan ook een hele andere type verbouwing voor nodig zijn. Dit is voor de aannemer belangrijk om te weten waar hij naartoe werkt. Dit betekent dat je het best een plan kunt opstellen op papier of in een excel bestand om zo het overzicht te behouden. Denk hierbij aan welke partij wanneer langskomt, wat de kosten zijn, wat moet er besteld worden et cetera. Verschillende redenen voor een verbouwing kunnen zijn:
- Er is een extra ruimte nodig voor bijvoorbeeld kinderen;
- De waarde van je woning verhogen;
- Een ruimte is verouderd en aan vervanging toe.
Wil je de verbouwing uitbesteden aan een externe partij, of wil je het grotendeels zelf doen? Welke materialen wil je gebruiken of welke materialen wil je niet gebruiken? Het is geen drama als je dit nog niet weet, maar het is wel slim om er even bij stil te staan voor de verbouwing.
Het eindresultaat
Waarschijnlijk heb je in je hoofd al een heel goed beeld van hoe het eindresultaat er uit moet gaan zien, maar heeft de architect wel hetzelfde beeld als jij? Door duidelijk te hebben wat het eindresultaat moet worden, help je niet alleen jezelf, maar ook de architect. Als je al een schets hebt, heeft de architect al een begin om mee te starten en hoeft zo niet alles vanaf het begin te verzinnen. Dit kan een hoop tijd en geld besparen. Probeer via inspiratie foto’s en eigen gemaakte schetsen het visueel duidelijk maken aan de architect. Hierdoor wordt de kans op misverstanden kleiner en kun je dus zo effectiever werken naar je eindresultaat.
Maak een lichtplan
Licht is een zeer belangrijk onderdeel om meer sfeer te geven aan je huis. Zorg ervoor dat je dus ook in je hoofd hebt waar ramen, deuren, lampen en stopcontacten komen. Een simpele schets van iedere kamer waarin je aangeeft waar het licht vandaan komt helpt al enorm. Nu kun je ook kiezen welke meubels je wil uitlichten om zo een leuke speling te maken. We raden ook aan om alvast een keuze te maken in welk type lamp je gaat gebruiken. Een investering in een goede lamp zoals een Osram led of Calex lamp betaalt zich later doordat ze jaren meegaan en fijn licht geven.
Budget
Zorg er ook voor dat je een duidelijk budget hebt voor de verbouwing, vooral als je weinig ervaring hebt met verbouwen is het zo gebeurt dat je posten vergeet mee te rekenen waardoor je voor onaangename verrassingen komt te staan (tip: maak een duidelijk overzicht van het budget en de kosten per onderdeel van de verbouwing, zo is het makkelijk te zien als het budget wordt overschreden en waarop.)
Vergunningen
Niet voor alle verbouwingen heb je een vergunning nodig, echter heb je in de meeste gevallen wel een vergunning nodig. Of je een vergunning nodig hebt kan je heel makkelijk nagaan met de vergunningcheck van het omgevingsloket.
Ga je vergunningsvrij bouwen? Hou er dan wel rekening mee dat je je aan de regelgeving houdt. Dit betekent vaak dat je bouwkundige tekeningen en constructieberekeningen nodig hebt. Doe je dit niet, dan ben je niet verzekerd en kan de gemeente je een bouwstop op leggen. Dit betekent dat je pas verder mag met de verbouwing zodra je wel een constructieberekening hebt.
Geef een reactie