meewerken aan personeelshuisvesting

Met deze drie tips maak je van personeelshuisvesting een succes

door

in

Het is voor arbeidsmigranten vaak een hele opgave om zich in ons land, thuis te voelen. Behalve dat ze moeten wennen aan onze gewoonten, zullen ze ook af en toe overmand raken door heimwee naar hun dierbaren die ze in hun (geboorte)land achterlieten. Dat ze hier betere vooruitzichten en toekomstmogelijkheden hebben, zal voor velen echter de reden zijn dat ze niet terug wensen te keren naar hun land van herkomst.

Gedurende dit proces helpt de zekerheid dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun huisvesting, ze bij het wennen aan hun nieuw leven. Immers is het hebben van een plek die je je thuis kunt noemen, een geruststelling en houvast van waaruit men de rest van de wereld kan ontdekken. Daaraan kan jij als ondernemer of huizenbezitter een steentje bijdragen door voor personeelshuisvesting te zorgen of je huis daarvoor ter beschikking te stellen. Hoe je dat op een succesvolle manier kunt doen, lees je in deze blogpost.

Wat is een arbeidsmigrant

Indien je een werknemer in dienst hebt die:
– voor een bepaalde tijd in Nederland vertoeft;
– met het doel te werken voor een loon;
– dat beter is dan in zijn vaderland;
– vanwege de algehele al dan niet sociaal- economische situatie aldaar,
dan is de kans groot dat je te maken hebt met een arbeidsmigrant. Ze verrichten hier arbeid waar tegen wij als Nederlanders tegen op zien, ook al is dat werk gelet op hun opleiding, beneden hun niveau. Aangezien de sectoren waarin ze werkzaam zijn zonder hun inzet vaak zouden doodbloeden, helpen ze om onze economie ook in stand te houden. Hun aanwezigheid is dus een win-win situatie.

Voordelen van adequate arbeidsmigranten huisvesting

Een dak boven je hoofd hebben, is één van de basisbehoeften van een mens. Door als werkgever huisvesting arbeidsmigranten als één van je bedrijfsdoelen op te nemen, “bind” je zo een arbeider aan je onderneming omdat hij of zij niet door een huisbaas gedwongen kan worden om te vertrekken. Je arbeider hoeft zich ook geen zorgen te maken over het betalen van huur aangezien jij die taak op je neemt. Je komt dus niet voor onaangename verrassingen te staan, omdat je werknemer niet met spoed naar een andere provincie hoeft te verhuizen.

arbeidsmigranten huisvesting
Tips voor succesvolle personeelshuisvesting voor arbeidsmigranten

Drie trips voor een succesvolle personeelshuisvesting

  1. Ken je personeel

    Je huis is vaak een weergave van je persoonlijke voorkeuren. Het is de plek waar je je thuis voelt en gewoon jezelf kan zijn. Indien je het als werkgever tot je missie gemaakt hebt om je arbeiders onderdak te bieden als secondaire arbeidsvoorwaarde, dan is het wel zo prettig als de plek die je voor ze huurt bij hun persoonlijkheid past. Ook is het goed als deze plek qua inrichting neutraal gehouden wordt, zodat je arbeider niet in “paniek” raakt bij de aanwezigheid van objecten, die hij of zij gelet op zijn cultuur of religieuze achtergrond, als aanstootgevend kan ervaren.

  2. Zorg voor basis voorzieningen

    Huisvesting arbeidsmigranten vereist niet dat je je werknemer in een paleis onderbrengt, maar het is ook niet de bedoeling dat het pand een krot is. Elektra, gas, water en een goede internetverbinding zijn naast een schone en hygiënische ( eventueel gemeubileerde ) woonomgeving absoluut de kernwaarden die je arbeider tot een tevreden bewoner zullen maken. Een tevreden arbeider werkt harder, hetgeen je beslist aan je omzet zal merken. Als hulpmiddel bij het garanderen van deze kernwaarden kan je de richtlijnen van de Stichting Normering Flexwonen  (SNF) opvolgen, zodat je feilloos door hun inspecties komt.

  3. Leg de huisvestingsvoorwaarden schriftelijk vast

    Dat je je personeel aan een dak boven hun hoofd helpt , hoeft niet te betekenen dat je aan al hun wensen en grillen moet voldoen. Je arbeiders zijn immers ook maar mensen en die kunnen na verloop van tijd gedrag gaan vertonen waar je als werkgever niet op zit te wachten. Leg daarom contractueel onder andere vast:
    – onder welke voorwaarden de werknemer in het pand mag blijven;
    – wat zijn eigen inbreng zal zijn;
    – hoe en of wanneer er een einde komt aan deze faciliteit; en
    – wie aansprakelijk zal zijn voor schade aangericht aan het pand en de inboedel tijdens de afgesproken periode.
    Door deze zaken vast te leggen en je er van te verzekeren dat je arbeider dit contract begrijpt, voorkom je een eventuele rechtszaak indien er een conflict tussen jullie ontstaat.Het is echt een goed initiatief om aan personeelshuisvesting te doen, vooral indien het om arbeidsmigranten gaat. Ik hoop dat de tips uit dit artikel je zullen helpen om deze voorziening op een bevredigende manier te implementeren binnen je bedrijf. Wij helpen je desgewenst daarbij. Stuur ons daarom nu een bericht stuurt voor meer informatie!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *