vocht in huis

Vochtbestrijding: wat zijn de meest voorkomende oorzaken van vocht in je huis?

door

in

Vocht in je huis, het is geen pretje. Het kan voor serieuze problemen zorgen; er kan schimmel in je huis ontstaan en dat kan je in de kosten jagen. Schimmels in je huis zijn bovendien slecht voor je gezondheid. Deze problemen wil je dus zo snel mogelijk oplossen, maar om deze te kunnen oplossen is het handig als je eerst de oorzaak kan achterhalen. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van vocht in huis?

 

 Eerst de oorzaak, dan de oplossing

 

Als je wilt kiezen voor een specialist in vochtbestrijding, dan zal deze voor jou de oorzaak van vocht achterhalen. Pas als de oorzaak van vocht gekend is, zal er naar een geschikte oplossing gezocht kunnen worden. Als je zelf je vochtproblemen wilt aanpakken, dan is het dus handig om eerst zelf de oorzaak te weten te komen. Het kan dan helpen om te weten welke de meest voorkomende oorzaken van vocht zijn. Ook als je vochtproblemen juist wilt voorkomen, is het nuttig om te weten waarop je moet letten. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen dan? We sommen ze voor je op!

 

Vocht in huis door gebrekkige ventilatie

 

Vaak ontstaat vocht in je huis door slechte of onvoldoende ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is belangrijk, want dat zorgt ervoor dat vocht wordt afgevoerd. In elke woning komt er vocht vrij; denk maar aan het nemen van een bad, koken, de afwas, enzovoort. Dat vocht moet wegkunnen en daar zorgt een ventilatiesysteem dus voor. Heb je zelf geen ventilatiesysteem of heb je er eentje die niet goed werkt? Dan zou dit weleens de oorzaak van je vochtprobleem kunnen zijn!

vochtbestrijding
Hoe voorkom je vocht in huis?

 

Problemen met de waterkering

 

Vochtproblemen kunnen ook ontstaan door problemen met de waterkering. In het metselwerk zit een membraan dat opstijgend vocht tegenhoudt, dat membraan is echter niet altijd aanwezig. Dat kan het geval zijn als je huis wat ouder is, tussen de jaren 1930 en 1980 werd terre papier gebruikt en dat papier vergaat na verloop van tijd. Ook in andere gevallen kunnen er problemen zijn met de waterkering. Bijvoorbeeld wanneer deze op de foute hoogte werd geplaatst of wanneer deze beschadigd werd door plaatsing van de leidingen.

 

Vuil in de spouwmuur

 

Soms kan vuil zijn weg vinden naar je spouwmuur. Als dat het geval is, dan kan vocht zicht op die plaats een weg naar binnen banen, waardoor er vocht op deze muur ontstaat.

 

Het ontstaan van koudebruggen

 

Een andere veelvoorkomende oorzaak is het ontstaan van koudebruggen. Koudebruggen ontstaan als de isolatie slecht geplaatst werd. Er is dan een koude zone waar er condensatie kan worden gevormd. Naast koudebruggen kunnen er ook vochtbruggen ontstaan. Deze ontstaan als de bepleistering tot onder de waterkeringslaag komt en het vocht voorbij het membraan trekt. Beiden kunnen dus aan de oorzaak liggen van je vochtprobleem.

 

 Vocht door te bouwen

 

Als je woning net gebouwd is, dan heeft deze nog veel vocht. Daarom is het belangrijk om het vocht te verwijderen, dat kan je bijvoorbeeld doen met een bouwdroger. Zorg er ook voor dat het vocht kan verdampen. Doe je dit niet, dan kunnen er dus vochtproblemen ontstaan.

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *