verwijderen wespennest

Hoe voorkom je wespennesten?

door

in

Wespen zorgen in de zomermaanden voor flink wat overlast in ons land. Ze begeven zich vaak in de omgeving van mensen en komen op ons eten af. De wespen komen dan vooral af op zoetigheid, maar ook op vlees. In openbare ruimten kun je er dan ook flink wat last van krijgen. Ook thuis kunnen wespen echter voor overlast zorgen. Zo kunnen ze jouw woning of tuin uitkiezen als plek voor hun nest. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig kun je een aantal maatregelen nemen om een wespennest te voorkomen. Wij zetten hieronder een aantal zaken op een rijtje.

Dicht gaten en kieren

De spouwmuur is een geliefde plek voor de koningin om een wespennest te bouwen. Het nest is hier goed beschut, waardoor het niet of nauwelijks te maken krijgt met invloeden van buitenaf. Dat is dan ook de reden dat wespen zich vaak in een spouwmuur nestelen. Hoe een wesp de spouwmuur inkomt? Via een kleine opening. Dergelijke openingen kunnen zij ook gebruiken om een schuurtje binnen te komen en hier een nest te bouwen. Zorg er daarom voor dat gaten en kieren gedicht zijn. In dat geval wordt het voor wespen lastiger om binnen te komen en dus ook om een nest te bouwen.

wespennest verwijderen
wespennest laten verwijderen

Hang een nep wespennest op

Een koningin bouwt haar nest niet in de buurt van een ander wespennest. Indien er reeds een nest aanwezig is, ziet een wesp dit als een territorium van een soortgenoot. In dat geval wordt er een nieuwe plek uitgekozen. Het kan daarom helpen om een nep wespennest op te hangen. In dat geval kiest een koningin er niet voor om een nest in de omgeving van jouw huis te bouwen, aangezien er al een wespennest is!

Gebruik geuren om wespen weg te houden

Net als veel andere dieren hebben wespen ook een hekel aan bepaalde geuren. Zo houden de beestjes bijvoorbeeld niet van de geur die van verbrand koffiepoeder afkomt. Probleem is dat deze geur maar een dag zijn werk doet. Je kunt ook een bakje water plaatsen met daarin kruidnagel. Het kan ook helpen om kruidnagel in een sinaasappel te drukken. Deze geur houdt wespen over het algemeen ook uit de buurt. Zelfs een stuk appel houdt de wespen op afstand. Een koningin bouwt haar nest dan ook niet in de omgeving van geuren die ze niet prettig vindt. Plaats de gekozen geur wel op een veilige afstand, waardoor de overlast afneemt.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *