Soorten kraanmachines

Kraanmachines. Ze worden al jaren veel gebruikt in de bouw en zijn niet weg te denken van elke willekeurige bouwput. De bekendste is wel de hijskraan. Toch zijn er nog meer soorten kraanmachines, bekend of minder bekend.

Wat is een kraanmachine?

Een kraanmachine is een metalen toren. Deze wordt gebruikt om dingen op te tillen en te verplaatsen. Een kraanmachine is voorzien van kabels en katrollen. Meestal worden kraanmachines gebruikt in de bouwsector en de sloopsector, maar je komt ze ook tegen in andere hoedanigheden. Voorbeelden hiervan zijn laden en lossen en de transportindustrie. Voor uw kraanverhuur is het van belang dat u weet welke soorten kraanmachines er zijn.

Welke soorten kraanmachines zijn er?

Hijskraan

Een hijskraan is een aan de grond bevestigde stalen boomconstructie. Vaak zit bovenin de kraan een cabine waar de machinist in zit. Achter hem is een contragewicht bevestigd. Deze heeft als doel de kraan in evenwicht te houden. Er worden namelijk veel zware gewichten mee verplaatst. Een voordeel van de hijskraan is dat deze in hoogte kan worden versteld. Ook hebben de nieuwere kranen elektromotoren. Deze kunnen kabels op- en afrollen.

Torenkraan

De torenkraan is verankerd in de grond of in een grote betonnen voet. Het frame is van metaal. De horizontale arm die deze kraan heeft is de giek. De giek kan ten opzichte van het frame draaien. Torenkranen kunnen heel hoog worden: tot wel 100 meter.

Telescoopkraan

Een telescoopkraan zie je vaak op een vrachtwagenonderstel. De giek van deze kraan is telescopisch uitschuifbaar. Om de hijsarm omhoog en omlaag te kunnen verplaatsen wordt gebruik gemaakt van hydraulische cilinders.

Mastkraan

De mastkraan is herkenbaar door de draaibare giek, zonder dat daar de mast met meebeweegt. Deze kraan vind je vaak op schepen of aan de kade. Bij de mastkraan zijn de lieren en katrollen vastgemaakt aan het schip en draaien niet mee met de kraan.

Autokraan

Een autokraan bestaat uit een hefarm, knikarm en kolom en kan worden aangebracht op een vrachtwagen. De knikarm is uitschuifbaar. Soms is er ook een lier aanwezig.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *