Meer licht in huis nodig? Plaats een lichtstraat!

door

in

Een lichtstraat wordt vaak gebruikt bij een plat dak. Je kan een lichtstraat plaatsen op een plat dak, op een plaats waar te weinig daglicht naar binnenkomt. Je kan er natuurlijk ook voor zorgen dat er meer licht in een aanbouw, met een plat dak, komt door er een extra raam bij te plaatsen. Deze methode zal ervoor zorgen dat er meer licht binnenkomt. Er hangt wel een behoorlijk kostenplaatje aan. Je moet zeker een bekwaam metselaar en timmerman hebben om het te plaatsen. Ook zal je een nieuw raamkozijn moeten laten maken en dat is ook zeker niet goedkoop. Een lichtstraat plat dak is het in elk geval allemaal waard, omdat het een prachtig verlicht huis geeft.

 

De lichtstraat

 

Je kan op het platte dak een lichtstraat plaatsen. Dat is eigenlijk niets anders dan een grote lichtkoepel. De meest toegepaste lichtstraten hebben een afmeting van 60×240 cm. De 60 cm wordt vaak als ruimte tussen de balken gebruikt. Daar kan je gebruik van maken door daar de lichtkoepel over te plaatsen.

 

Opbouw

 

Een lichtkoepel bestaat uit een frame die vaak van aluminium is gemaakt. Door ervoor te zorgen dat het aluminium gepoedercoat is wordt dit onderhoudsvrij. Voor het lichtdoorlatend materiaal wordt vaak glas, polycarbonaat of acrylraat gebruikt. Toch zal men vaak voor glas kiezen. Glas heeft de goede eigenschappen dat het goed licht doorlaat en geluid isolerend is. Door twee lagen glas te gebruiken, met een tussenruimte, wordt het ook goed warmte-isolerend, zeker wanneer deze luchtledige tussenruimte voorzien wordt van een gas. De bovenste laag van het glas voorziet men van een vuil afstotende laag. Hierdoor wordt voorkomen dat men vaak het platte dak op moet om het geheel schoon te maken. De binnenste laag wordt extra versterkt dat moet voorkomen dat je er gemakkelijk door valt. Het wordt ook nog eens inbraak veiliger.

 

Acrylraat

 

Ook dit materiaal wordt wel gebruikt voor een lichtstraat. Het is zeer goed lichtdoorlatend en kan tegen alle weersomstandigheden.

 

Polycarbonaat

 

Dit materiaal heeft op de eerste plaats een zeer grote sterkte. Het is zelfs wel 300x sterker dan glas. Wanneer het dus echt inbraak veilig moet zijn is dit het aangewezen materiaal ervoor.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *