Goed voorbereid de winter in? Bekijk deze aspecten voor je woning:

door

in

De dagen zijn kort en de temperaturen dalen flink: de winter is weer begonnen. Ofwel – de hoogste tijd om je woning goed te controleren en winterklaar te maken. Het laatste wat je wilt is het druk maken om je huis omdat je het bijvoorbeeld koud hebt. In dit artikel vertellen we je waarmee je rekening moet houden, wanneer je jouw huis goed wilt voorbereiden op de rest van de winter.

1. Controleer de buitenkant van je woning

Het controleren van de buitenkant van je woning is een goede stap om mee te beginnen. Trek een jas aan en bekijk de staat van de woning goed: hoe zit het met de huidige dakpannen en de gevelbekleding? Zwakke plekken of gaten aan de buitenkant van je woning, kunnen leiden tot onnodig warmteverlies en zelfs lekkage. Heb je hier last van? Laat het dan zo snel mogelijk repareren door een reparatie professional en voorkom onnodig hoge kosten.

2. Sluit de waterleiding buiten af

Wanneer het gaat vriezen is de kans groot dat leidingen gaan barsten. Heb je buiten een kraantje? Zorg er dan voor dat de leiding zo leeg mogelijk is en dat je het ook afsluit. Een barst in de leiding kun je beter voorkomen. Het kost namelijk veel tijd, moeite én geld om een leiding te laten vervangen.

3. Maak de regengoot leeg

In de herfst en de winter is er meer kans op neerslag. Het is daarom extra belangrijk dat de regengoten vrij zijn, zodat al het water goed afgevoerd kan worden. Vergeet daarom niet om deze goten vrij te maken van bijvoorbeeld oude bladeren.

4. Denk na over goede isolatie

Is je woning niet goed geïsoleerd? Dan is dit het moment om je woning te laten isoleren. Er bestaan een aantal goede isolatiemethodes, die zelfs in de winter uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij aan dakisolatie, kruipruimte isolatie en spouwmuurisolatie. Deze methodes maken een grote verbouwing overbodig.

5. Zorg voor verwarming én een back-up

Een verwarming die midden in de winter ermee stopt, is een grote nachtmerrie. Zorg daarom voor een CV-ketel die in goede conditie is. Controleer de druk van het CV-systeem en vul deze, indien nodig, bij. Is de CV-ketel al een lange tijd niet gecontroleerd? Laat dit dan zo snel mogelijk doen. Volgens de Consumentenbond kan het zo zijn dat een CV-ketel ieder gecontroleerd moet worden, dit is afhankelijk van de fabrikant.

 

Ten alle tijden is het goed om te zorgen voor een back-up. Het kan namelijk zo zijn dat de verwarming toch spontaan kapot gaat. Denk bij deze voorbereiding aan het aanschaffen van extra dekens, warme truien en bijvoorbeeld een kruik. Succes met het winter-proof maken van je woning!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *