Een gietvloer voor in huis

Verschillende types gietvloeren
Het plaatsen van gietvloeren in Limburg wordt beschouwd als een van de meest essentiële stappen bij de bouw van een huis. De gietvloer vormt o.a. een belangrijke basis voor de duurzaamheid van de vloer zelf. De meest populaire soorten gietvloeren zijn samengesteld met zand en cement. Maar er zijn verschillende varianten en momenteel zijn er zelfs gietvloeren waar geen zand en cement meer aan te pas komen.

Traditionele gietvloer met mix van zand en cement
Zandcement vloeren worden beschouwd als de meest traditionele manier van samenstelling. In een traditionele chape zijn zand en cement gemengd in een verhouding van 3 tot 5. Dit type wordt bij manier van spreken sinds eeuwen gebruikt omdat het geschikt is voor elk type van vloerbedekking. In principe zouden nog vezels kunnen toegevoegd worden aan het mengsel om microscheuren te vermijden.

Zand en cement, gemengd met chemicaliën
Chemische stoffen kunnen worden toegevoegd aan het traditionele zandcement gietvloer om de kwaliteit te verbeteren. Additieven worden vaak gemengd om de gietvloer sterker te maken en sneller te laten drogen.

Vloeibare chape
Vandaag de dag wil iedereen dat de vloer perfect effen ligt om er daarna een toplaag op aan te brengen. Deze toplaag kan bestaan uit parket, laminaat, tegels of vinyl. Wanneer de chape goed vloeibaar is, zal die zich automatisch beter verdelen en is die ook gemakkelijk perfect effen te krijgen. Een goed gelegde dekvloer zal veel tijd besparen bij het aanbrengen van de toplaag en er zullen met geen enkel materiaal oneffenheden zichtbaar zijn in de toplaag. Dus, moet de gietvloer met de grootst mogelijke zorg aangelegd worden.

Calcium sulfiet toevoegen aan zand en cement of zuivere anhydriet
Het toevoegen van calciumsulfaat met zand en water maakt een dekvloer die unieke eigenschappen heeft. Hoewel het duurt langer tijd om te drogen, is het installeren eenvoudig en efficiënt. Tegenwoordig bestaan er ook gietvloeren die volledig uit anhydriet bestaan. Deze anhydriet dekvloeren hebben het voordeel dat ze perfect effen zijn, snel drogen en vrij zijn van eiwitten. Het ontbreken van eiwitten zorgt ervoor de dat vloer volledig bacterievrij kan blijven. Deze gietvloeren hebben ook heel goede thermische eigenschappen waardoor ze ideaal zijn bij het gebruik van vloerverwarming.

Goede controle tijdens het plaatsen
Afhankelijk van het soort gietvloer moet er voldoende tijd genomen worden om de vloer te laten drogen voordat er een toplaag wordt aangebracht. Voor het drogen is het belangrijk dat het mengsel van zand en cement de juiste verhouding heeft. Voor de duurzaamheid van de toplaag is het onontbeerlijk dat de gietvloer perfect effen is en op een professionele manier geïnstalleerd is.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *