voordeur

Nieuwe voordeuren plaatsen

door

in

De voordeur van een huis, is eigenlijk het visitekaartje van de woning, en van de mensen die er in leven. Van welke inrichting en uitstraling de bewoners van houden, kun je soms zien aan de stijl van de voordeur. Modern, klassiek, robuust of landelijk. Ook het onderhoud van de voordeur kan een link leggen met de personen die op dit adres wonen.
Huurwoning
Bovenstaande aspecten zijn alleen van toepassing op mensen die een eigen huis bezitten. Huur je een huis van een woningstichting of gemeente, dan ben je afhankelijk van de keus die zij maken. Een zestal woningen die allemaal onder één kap zitten, hebben dezelfde voordeur in dezelfde kleur. Eigen woningbezitters mogen zelf bepalen, achter welke kleur en stijl voordeur zij willen wonen.

Welke voordeur?

De voordeur die gekozen wordt in een nieuw gebouwde woning, zal meestal bij het interieur passen. Een aantal stijlen met bijpassende voordeuren kunnen zijn:

  • Klassiek of landelijk
  • Moderne, eigentijdse stijl
  • Jaren ’30
  • Tijdloze stijl

klassieke voordeur

Dan is er ook nog een keus uit een deur met glas of een dichte deur. In een aantal gevallen zie je bij woningen een dubbele voordeur.
Verschillen tussen voor- en achterdeur
Meestal wordt er meer aandacht besteed aan de voordeur dan de achterdeur. Een voordeur ziet er vaak mooier uit dan de achterdeur, omdat het bezoek via de voorzijde het huis zal betreden.
voordeur
De voordeur draait naar binnen open. Het zou vreemd zijn, als deze naar buiten zou openzwaaien. Een persoon die dan achter de deur staat, zou deze tegen zich aan kunnen krijgen. Een voordeur heeft ook meestal géén klink aan de buitenkant. Deze deur moet met een sleutel worden geopend.
De achterdeur draait wel naar buiten toe open. Gemakkelijker, omdat er via deze deur fietsen en manden wasgoed naar buiten worden getransporteerd. Dan is naar buiten draaien veel handiger. Een achterdeur is vaak voorzien van glas en er zit een klink aan binnen- en buitenkant.

Verschillende stijlen

De ene persoon houdt van modern, terwijl de ander voor klassiek gaat. Zoveel mensen, zoveel wensen. Op dit moment zie je in de woningbouw veel huizen die aan de jaren ’30 doet denken. Zo’n huis vráágt gewoon om een voordeur met een glas in loodraam. Populair zijn de deuren, die over de gehele lengte zijn voorzien van een smal raam. Ook een smal raam tot de helft van de deur wordt veel gezien. Deze hardhouten voordeuren, hebben een typische uitstraling van vóór de oorlog. Naast de deur een nostalgische trekbel en het plaatje is compleet.
modern
Een moderne uitstraling krijg je door een voordeur te plaatsen zonder al te veel nonsens. Hardhouten deuren, maar ook voordeuren van kunststof hebben een modern aanzien en geven je woning een strakke look. Om geen inkijk in de woning te hebben, wordt geadviseerd om geen gewoon raamglas in de voordeur te gebruiken maar:

  • Matglas
  • Draadglas
  • Gekleurd/rookglas
  • Gefigureerd glas

Het gebruik van zo weinig mogelijk glas in de voordeur is verstandig omdat dit inbraak enigsinds tegengaat. Een stevige, hardhouten voordeur zonder glas is toch voor het dievengilde moeilijker om binnen te komen, dan een voordeur die grotendeels uit ramen bestaat.
Kijk om inspiratie op te doen over voordeuren, op diverse websites.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *