Lekkage aan de vloerverwarming

door

in

Detective of dokter?

Net als een arts of dierenarts kun je bij het stellen van een diagnose over je huis niet altijd praten. Vragen stellen aan een volwassene om een diagnose te stellen is meestal goed mogelijk, bij kinderen wordt dat al minder. Een dierenarts moet nog meer als zijn collega letten op tekenen en aanwijzingen, de zogenaamde symptomen.

Ook bij gebreken aan uw woning of kantoor is vragen stellen niet mogelijk, het wordt dus detectivewerk. De vloerverwarming is per definitie verborgen, onder de vloer. De eerste aanwijzing van een lekkage is waarschijnlijk warmteverlies in het hele systeem, daarna volgen er beslist vochtplekken op bepaalde plaatsen.U zou de hele vloer er uit kunnen halen, de lekkages kunnen dichten en een nieuwe vloer aanbrengen. Maar dat is een ingrijpende en dure operatie.

Hulpmiddelen voor het opsporen van lekkages in de vloerverwarming.

Ook artsen en dierenartsen gebruiken hulpmiddelen om zich ervan te verzekeren dat hun diagnose juist is, voordat ze aan een behandeling beginnen. Daarom is het belangrijk het gebied van de vloer waaronder het lekt zo goed mogelijk te beperken. Niet alleen de kamer, maar de plek waar het lek zich bevindt moet u zo klein mogelijk maken. Natuurlijk moet u daarvoor een gedeelte van de vloerverwarming dichtdraaien, de vloer laten opdrogen en het kraantje weer iets opendraaien. Door het observeren van de vloer kunt u zo zelf de lekkage in de vloerverwarming opsporen.

Let daarbij vooral op de looppaden en op plaatsen waar zware meubelen of apparaten staan. Ook stoelen, banken en bijvoorbeeld bureaus hebben een zeker gewicht, en die voortdurende druk op een enkele plek kan lekkage veroorzaken.

Markeer de locatie van het lek en geef aan of er eventueel andere zwakke punten zijn. Neem dan contact op met een goed bedrijf dat gespecialiseerd is in lekdetectie. Natuurlijk vraagt u eerst het oorspronkelijke installatiebedrijf om een offerte.

Het bedrijf heeft hulp nodig.

Hoe vreemd het ook mag klinken, op de dag dat personeelsleden van het bedrijf komen om u te helpen bij het opsporen van de lekkage in de vloerverwarming moet u het systeem niet uitzetten. Dan is er namelijk opeens geen lek meer om op te sporen. Zet het systeem wel in een zo laag mogelijke stand om verdere schade te beperken.
De medewerkers van het bedrijf zullen elektronische apparatuur gebruiken waarmee veranderingen in de richting van stromend water gemeten kunnen worden.

Wordt er elektronisch een verandering waargenomen naar een ruimte waar geen leidingen onder de vloer lopen dan is daar het lek. Een goede tekening van de installatie kan helpen om de normale stroming weer te geven. Hoewel een doe-het-zelver er niet zo snel aan zal denken tekeningen te maken van verbouwingen en wijzigingen aan zijn eigen woning, het is immers alleen maar voor hemzelf, is dat toch een goed idee.

Laat overigens het bedrijf dat de lekdetectie verricht heeft het lek dichten en de vloer repareren, ook wanneer dat niet het oorspronkelijke installatiebedrijf is. De aankoop van de apparatuur voor lekdetectie is namelijk een flinke investering, die meestal niet terugverdiend wordt met alleen lekdetectie.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *