Holland of Houtland?

door

in ,

Zoals bekend is heeft ons land een bijnaam gekregen van de Britten, zij noemen ons land Holland. Misschien neemt u aan dat het deel van de naam ‘hol’ ongeveer hetzelfde betekend als ‘laag’ in De Lage Landen, maar dan hebt u het mis.

Holt Land?

Het woorddeel ‘Hol’ betekend hout. Nederland is oorspronkelijk een houtland. De handel in hout is dan ook goed vertegenwoordigd in ons land. Ook in het verleden stond Nederland bekend als hout-handelsnatie, hoewel we dan wel even moeten kijken naar de Lage Landen als geheel. Het via Nederland aangevoerde hout stond bijvoorbeeld in het begin van de 16e eeuw in Spanje en de jonge Amerikaanse landen bekend als Vlaams hout.

Maar de Lage Landen exporteerden meer dan alleen het hout, ook de kunstwerken die gemaakt werden met dat hout waren vaak van de hand van ‘Vlaamse’ kunstenaars, die zich gevestigd hadden op het Iberische Schiereiland.
Het is overigens mogelijk dat het Vlaamse hout in werkelijkheid niet uit België, Luxemburg of Nederland kwam, maar uit de Baltische Staten, en mogelijk zelfs uit Rusland.

De bijnaam is gebleven

In de late middeleeuwen was er weinig meer over van het zo beroemde hout uit de Lage Landen. De bossen die nog bestonden moesten scherp beheerd worden on de energie te leveren voor de smederijen, ijzergieterijen en natuurlijk voor de scheepsbouw. Het hout werd te schaars om ook nog eens te exporteren. Maar de naam is er nog steeds, de bijnaam van Nederland is Holland, houtland, en dat zal zo blijven!

Je kent nu de geschiedenis: aan de slag met hout

Mooi is om te weten dat Nederland een echte houthandel-land is. Mocht u dus meer informatie willen over bijvoorbeeld uw hout in de omgeving van Deventer, Dan kan je het beste terecht bij houthandel Deventer. Mocht u meer in de buurt van Enschede wonen, kan je het beste terecht bij houthandel Enschede. Hier hebben ze goede adviezen over hoe je het beste met hout om kan gaan, en welk hout je het beste kan gebruiken voor een nieuw project.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *