De voor- en nadelen van een uitbouw

Heb jij het gevoel dat de ruimte in jouw huidige woning te klein aan het worden is, dan is het misschien om na te gaan denken over een uit- of aanbouw. Je hebt bij een uitbouw van je woning redelijk veel mogelijkheden, je kan namelijk zowel de breedte als de hoogte in gaan, bijvoorbeeld door een dakkapel. Met een uitbouw zal je een stuk meer vierkante meters aan leefruimte winnen, waardoor je woning ook gelijk een stuk meer waard wordt. Een uitbouw heeft een aantal voor- en nadelen, deze gaan wij in dit artikel behandelen.

De nadelen van een uitbouw

Het meest voornaamste nadeel van een uitbouw zijn de hogere kosten, zeker in vergelijking met een aanbouw. Het is namelijk zo dat de constructie van een aanbouw tegen de bestaande woning wordt aangezet waardoor de aanbouw er als het ware tegenaan geplakt wordt. Bij een uitbouw daarentegen wordt de constructie aan de bestaande constructie van de woning vastgemaakt waardoor de hele buitengevel van het huis moet worden gesloopt, dit maakt het bouwproces een stuk lastiger en duurder.

voor - en nadelen uitbouw

De voordelen van een uitbouw

De uitbouw heeft natuurlijk ook een aantal voordelen, de grootste is natuurlijk dat je redelijk veel winst maakt op het gebied van leefruimte. Je kan bijvoorbeeld de woonkamer, keuken of badkamer flink uitbreiden door middel van een uitbouw, zo krijg je veel meer ruimte voor meubels etc. Je kan door een uitbouw in de woonkamer bijvoorbeeld ook veel meer gasten ontvangen tijdens een verjaardag o.i.d, iets wat misschien voorheen wat lastiger was door een gebrek aan ruimte. Een uitbouw kan ook gebruikt worden voor een garage en er kan zelfs een dakterras op gemaakt worden zodat je daarop ook lekker buiten kan genieten van een heerlijke zomerdag. In een rijtjeshuis kan je zowel een uitbouw aan de voorkant als aan de achterkant bouwen, voor een uitbouw aan de voorkant moet je wel vaak een vergunning voor aanvragen aangezien dit de uitstraling van de straat veranderd. Bij een losstaande huis of een hoekwoning heb je wel wat meer mogelijkheden.

Regels voor vergunningsvrij bouwen

Je hebt bepaalde maximale afmetingen waar je in moet blijven om vergunningsvrij te mogen bouwen. Zo moet je binnen de 2,5 meter van de bestaande woning bouwen, mag je maximaal een hoogte van 4 meter bereiken, mag je maximaal 30 centimeter boven de vloer van de kamer op de eerste verdieping bouwen en de uitbouw mag niet hoger zijn dan de bestaande woning.

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *