aanbetaling keuken

Alles over de aanbetaling van een keuken

door

in

Ga je een keuken kopen, dan zal je eerst uitgebreid met een adviseur spreken over jouw wensen en benodigdheden. Deze zal dan met de afmetingen van je keuken, een wensenlijst en een budget gaan proberen de ideale keuken te ontwerpen voor jou. Pas als deze perfect is ga je akkoord met het ontwerp en is het tijd om de werkzaamheden in te gaan plannen. De meeste keukenspecialisten stellen dan een offerte op en deze offerte accepteer je door een aanbetaling te doen. Een keuken kopen zonder aanbetaling kan ook. Over aanbetalingen zijn duidelijke regels opgesteld. En deze zijn voor jou belangrijk, omdat je met een aanbetaling geld geeft zonder dat je hier al iets voor hebt teruggezien.

Keuken kopen: dit is de wettelijke maximale aanbetaling

Eigenlijk is het niet vreemd dat een bedrijf om een aanbetaling vraagt. Zij gaan jouw keuken op maat voor je maken en samenstellen. Ze moeten alle onderdelen bestellen en dat kost ze geld. Tegelijkertijd is het betalen van een aanbetaling voor jou een risico, want je geeft geld uit vóórdat de keuken is geplaatst. Daarom is er een wettelijke maximale aanbetaling om jou te beschermen. Deze is 50 procent. Ga je een keuken kopen bij een specialist die meer dan 50 procent van de totaalprijs vraagt, dan wijs je deze erop dat dat volgens de wet niet mag. Het is dan ook beter niet verder te gaan met dat bedrijf, want een dergelijke hoge aanbetaling duidt op financiële instabiliteit.

Aanbetalingen zijn niet verplicht

Het is de keukenspecialist die bepaalt hoeveel de aanbetaling is als je een keuken kopen gaat. Soms is deze 15 procent en soms is deze 50 procent. Er zijn ook bedrijven waarbij je helemaal geen aanbetaling hoeft te doen. Een aanbetaling is echter zowel voor jou als voor de specialist een goede en duidelijke overeenkomst. Jij geeft aan dat je serieus bent en dat je geld beschikbaar hebt voor je keuken. Tegelijkertijd heb je ook een monetair bewijs van je acceptatie en kan de specialist aan de gang met het voorbereiden van je keuken.

juiste aanbetaling bij nieuwe keuken
Regels van een aanbetaling bij een nieuwe keuken

Wat is een goede aanbetaling?

Het is dus zaak om een specialist te vinden die een aanbetaling vraagt die niet te hoog is. Dit is eigenlijk meer een symbolische betaling waarmee jullie allebei aangeven serieus te zijn over de overeenkomst. Een keuken kopen met een aanbetaling van rond de 10 procent is dan ideaal. Je hoeft zelf niet te veel voor te schieten en de specialist heeft genoeg geld om te beginnen. Zoek je specialist dus goed uit, want een keuken kopen doe je natuurlijk niet elke dag.

Voor zekerheid kies je erkend

Wil je een keuken kopen en zeker weten dat de aanbetaling eerlijk zal zijn? Kies dan voor een erkende specialist, bijvoorbeeld van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Bedrijven die bij hen zijn aangesloten hanteren een aanbetaling van niet meer dan 15 procent. Daarnaast krijg je de zekerheid dat je aanbetaling niet verloren is als het bedrijf vroegtijdig failliet gaat. Bij een erkend bedrijf kun je een keuken kopen met aanbetaling en zonder onnodige risico’s te lopen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website superkeukens.nl.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *