Asbest

Asbest gevonden, wat nu?

Het is de stof die niemand graag aantreft tijdens het verbouwen: asbest. Kankerverwekkend als je het inademt en tegelijk en masse gebruikt in het verleden bij de bouw van woningen, bedrijfspanden en eigenlijk alles dat vier muren en een dak heeft. Om te voorkomen dat de schadelijke bijwerkingen van asbest tegenwoordig nog onnodige slachtoffers maken, is er een heel protocol opgesteld dat je moet naleven als je asbest aantreft in je woning. Echter, het hoeft allemaal niet zo dramatisch te zijn. Dus wat kan je doen?

Inventariseren


Allereerst is het belangrijk om duidelijk te inventariseren wat er nou precies aanwezig is. Een bedrijf als Smart-Advies.com is bij uitstek een partner die je kan helpen met deze inventarisatie. Twee dingen zijn namelijk heel belangrijk om te bepalen voordat je verdere stappen neemt: wat is er aangetroffen en met wat voor project ben je precies bezig? Dat laatste is altijd belangrijk, want het is het einddoel van het project dat bepaalt wat er met de aangetroffen asbest moet gebeuren. Ben je met een sloopproject bezig, dan zal sloopafval afgevoerd moeten worden. Sloopafval waar asbest tussen zit en dus sloopafval dat met grote zorg moet worden behandeld. Ben je slechts bezig met een verbouwproject, waarbij de gevonden asbest niet verwijderd hoeft te worden, dan kan je er ook voor kiezen om het te laten zitten. Dat laten zitten gebeurt niet op zichzelf, er zal een soort monitoring aan vast komen, waarbij regelmatig wordt gecontroleerd of de asbest nog altijd zonder gevaren is.

Het bepalen van een plan

Als eenmaal duidelijk is waar je precies mee te maken hebt, is het tijd om een plan te maken. In dat plan komt te staan welke stappen je gaat volgen om tot een goede afronding van het asbestprobleem te komen. Dit plan is natuurlijk het meest uitgebreid als de asbest verwijderd moet worden; wordt het enkel beheerst, dan hoeven er geen gekke sprongen gemaakt te worden. Moet het echter verwijderd worden, dan zal je aan een aantal wettelijke regels moeten voldoen, die zijn gemaakt om dit hele proces zo veilig mogelijk te laten verlopen. Die regels kunnen ingewikkeld zijn en dus zijn er flink wat bedrijven die je hiermee kunnen helpen. Deze bedrijven hebben hun eigen expertise en zorgen ervoor dat alles binnen de kaders van de wet gebeurt. Ze zullen dus ook voorkomen in het stappenplan, als je die stappen liever uit handen geeft.

Verbouwing
Verbouwing met asbest.

Het uitvoeren van het plan

Als je het zelf wilt doen, kan je overgaan tot de uitvoering. Wil je het liever overlaten aan een expert, dan zal die partij dit voor de rekening nemen. Hoe dan ook, wordt de asbest op een veilige en wettelijke manier verwijderd, zodat je weer verder kan met je project. En wie dit laat doen, zal vaak zien dat het project snel weer hervat kan worden en het tijdverlies tot een minimum beperkt zal blijven. Immers; experts weten precies wat ze (moeten) doen en doen dit vaak bijzonder efficiënt. En wie het snelste van het probleem af wil zijn, zal natuurlijk het liefste met een partij in zee gaan die dit het rapste kan oplossen. 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *