Het juiste gereedschap kiezen kan lastig zijn

Dit moet je weten over goed gereedschap

Een echte vakman kan niet zonder goed gereedschap. Voor veel doe-het-zelvers is het klussen aan hun woning of inrichting een van de leukste dingen die er zijn om te doen in de vrije tijd. Maar zonder zijn gereedschap kan er niet gewerkt worden. Maar welk soort gereedschap is eigenlijk geschikt om een bepaalde klus mee uit te voeren. Wij zochten het voor jou uit en zetten het op een overzichtelijk rijtje in het nieuw blog. Hopelijk kunnen we je helpen bij het kiezen voor het juiste gereedschap voor de juiste klus.

Verschillende types gereedschap

Uiteraard weet je wat gereedschap is en denk je bij het woord waarschijnlijk aan een hamer, zaag, beitel of een priem als soort gereedschap. De echte vakman uit bijvoorbeeld de bouw of de meubelmakerij zal geleerd hebben dat zijn of haar gereedschap onder te verdelen is in verschillende types en soorten. Zo bestaat er een verschil tussen handgereedschap en machinegereedschap. Onder welke soort de eerdergenoemde hamers, beitels of zagen vallen is natuurlijk niet zo moeilijk. Maar omdat veel gereedschap tegenwoordig machinaal wordt aangedreven, gaat de grens tussen machinegereedschap of handgereedschap mogelijk vervagen. Verder bestaat er nog slaggereedschap (hamers- en priem gereedschappen) en snijgereedschappen (messen en veilen).

 

Goed gereedschap is belangrijk voor particulieren en vakmensen

Het juiste gereedschap kiezen

Het juiste gereedschap voor je klus kan maar beter een hoge kwaliteit hebben. Je moet het immers vrij intensief gebruiken. Kies daarom eigenlijk altijd voor kwaliteit en ga zeker niet voor goedkoper gereedschap dat je tegenkomt in een supermarkt of niet gespecialiseerde winkel. Een fout die veel mensen maken is dat je vooral ‘veel’ gereedschap moet kopen. In de meeste gevallen is dit niet nodig. Zeker niet wanneer je voor kwaliteit kiest.

Gereedschap veilig opbergen

Naast de diverse types gereedschap om je klus te klaren, is het belangrijk dat gereedschappen goed beschermd worden. Niet alleen tegen beschadigingen, maar ook tegen de elementen en het weer of tegen kinderen die ermee willen spelen. Daardoor gebruiken veel vakmensen een eigen gereedschapskist. Een handige manier om al je spullen netjes en overzichtelijk bij je te hebben. Ook raak je zo minder snel gereedschap kwijt. Dat een gereedschapskist duur is, is een fabeltje. Tegenwoordig zijn er veel goedkope gereedschapskisten op de markt en kun je ze in allerlei soorten en maten kopen.

Kies je gereedschap zelf

Als we je nog een tip mogen geven? Bekijk het gereedschap altijd even zelf in de winkel en probeer het desnoods uit. Check hoe het gereedschap in je hand ligt en of je er prettig mee kunt bewegen. Niet onbelangrijk omdat je, zeker wanneer je een professional bent, je gereedschap dagelijks nodig hebt. Daarover gesproken trouwens: koop je gereedschap altijd bij een erkend bedrijf. Zo weet je altijd dat je gereedschap van een goede kwaliteit in handen hebt. Bovendien kan iemand van een erkend verkooppunt je ook voorzien van de nodige informatie en tips over hoe je het gereedschap gebruikt.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *