Tips bij het uitbesteden van de verbouwing

door

in

Je wilt zo veel mogelijk zelf doen natuurlijk, maar bij een verbouwing zijn er altijd klusjes die je niet zelf kunt opknappen, of die j door de regelgeving niet zelf mag opknappen.

Voor het uitbesteden van de verbouwing, of delen daarvan, hebben we een paar tips verzameld.

 • Het plan
  Maak altijd een plan dat voor iedereen leesbaar is. Een goede uitleg, met tekeningen of illustraties, die duidelijk is voor andere personen is handig wanneer je zelf het klusje niet kunt afmaken. Bij de planning hoort ook een lijst van eigen klusjes en een lijst van uit te besteden zaken.
 • Wat kun je zelf, en wat juist niet?
  Wees niet bang om toe te geven dat je iets niet kunt. Er zijn bovendien vakgebieden, zoals de elektrische installatie, het aanleggen van gas en waterleidingen bijvoorbeeld, die je in de meeste gevallen niet zelf mag doen. Begin daar dan ook niet aan.
 • De architect en de aannemer.
  De architect en de aannemer zijn de centrale personen bij een bouwproject of verbouwing. Kies die personen dan ook voorzichtig uit. Een architect uit de buurt of een architect met een bepaalde stijl, wie past het best bij je verbouwing?
  Ook de aannemer moet je voorzichtig kiezen. Maak ook goede en duidelijke afspraken over prijzen en lonen en breng de twee eerder genoemde lijsten op tijd ter tafel
 • Houdt die lijsten ook goed bij.
  Teken daarop goed aan wat al gedaan is en wat nog niet. Daardoor voorkom je vergeten hoekjes en klusjes die later los aanbesteedt moeten worden.
 • En tenslotte.
  Maar niet onbelangrijk; overleg altijd met je partner en met alle andere gezinsleden, de medebewoners van het huis. Daaree voorkom je leleurstellingen die niet meer te herstellen zijn zonder hoge kosten te maken.

Veel succes bij de verbouwing.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *