In de meterkast vind u de aardlekschakelaar. Deze schakelaar zorgt ervoor dat uw huis beveiligd is tegen lekstroom. Wanneer de stroomtoevoer en –afvoer niet gelijk loopt, klapt de aardlekschakelaar om. Hij zorgt er dan voor dat de stroomtoevoer wordt afgesloten, omdat er iets mis kan zijn met de aarding. Heeft u last van stroomuitval door een omgeklapte aardlekschakelaar en weet u niet hoe u dit kunt oplossen? Onze elektricien in Haarlem kan u verder helpen.
Wat doet de aardlekschakelaar?
De aardlekschakelaar ziet er op toe dat de stroomtoevoer en stroomafvoer gelijk loopt. Wanneer dit niet het geval is, kan dat betekenen dat er iets mis is met de aarding. Deze schakelaar uit uw meterkast reageert op dit soort situaties door direct de stroomtoevoer uit te schakelen. Deze actie kan gevaarlijke situaties voorkomen. Omdat de aardlekschakelaar controleert of er geen lekstroom plaatsvind en dus geen stroom wordt verloren, noemt men deze schakelaar ook wel verliesstroomschakelaar. Dit apparaat is verplicht voor alle Nederlandse huishoudens en bedrijven sinds 1975. U vindt de aardlekschakelaar voornamelijk in de groepenkast. In grote panden of op plaatsen waar veel verschillende stroomgroepen nodig zijn, worden meerdere aardlekschakelaars geïnstalleerd. Per schakelaar mogen maximaal 4 eindgroepen beveiligd worden.
Hulp bij stroomuitval
In veel gevallen is een omgeklapte aardlekschakelaar veroorzaakt door een storing of kortsluiting in uw huis. Dit kan zijn ontstaan door bijvoorbeeld een verouderd apparaat, vocht wat bij een elektrisch apparaat is gekomen of bij overbelasting van het stroomnetwerk. In sommige gevallen kan een blikseminslag de oorzaak zijn van een omgeklapte verliesstroomschakelaar. Een omgeklapte schakelaar kunt u zelf weer omzetten. Mocht de schakelaar niet meer werken of blijft hij omklappen, dan is het verstandig om de hulp in te roepen van een deskundige om te kijken wat de oorzaak is. Elektricienshaarlem.nl kan snel ter plaatse zijn om u uit de brand te helpen.
Geef een reactie