Hoe veilig is jouw elektra?

door

in

 

Elektra kan je – in tegenstelling tot water en gas – niet horen, ruiken of zien, terwijl een fout in de elektra kortsluiting kan veroorzaken en daarmee brand in huis of je bedrijf kan veroorzaken.

Belangrijk dus om alle zaken die met elektra te maken hebben, eens nader te bekijken.

Verkeerde aansluiting

 

Een extra stopcontact plaatsen of een leiding omleggen tijdens de verbouwing. Het lijkt best eenvoudig maar wordt de correcte kleurcode van de bedrading niet aangehouden, kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Daarnaast moet alle bedrading in leidingen weggewerkt zijn en mag er geen koperen binnenkern blootliggen welke kortsluiting kan veroorzaken.

Ook het gebruik van het verkeerde materiaal kan de oorzaak zijn van brand. Zware apparatuur heeft dikkere snoeren en stekkers omdat ze veel elektra verbruiken. Gewone stopcontacten kunnen dit niet verwerken, worden warm en gaan smelten. De aansluiting van zware apparatuur vraagt dus om een aangepaste wandcontactdoos. Deze kan je bijvoorbeeld kopen bij een elektricien. Eentje waarmee ik goede ervaringen heb is de elektricien uit Den Haag.

Onjuist gebruik

Gebruik de apparatuur alleen waarvoor het bedoeld is en zorg ook dat iedereen die daarmee werkt, weet hoe het gebruikt moet worden. Ga niet experimenteren ‘omdat je dacht dat het wel kon’ of omdat het je wel handig leek. Dek geen apparatuur af die warm kan worden en laat kinderen niet zonder toezicht met elektrische apparaten werken of spelen. Rol verlengsnoeren altijd helemaal uit zodat het de warmte kwijt kan.

Slecht onderhoud

De meterkast en de ruimte van de CV ketel wordt vaak gebruikt als opslagruimte.

Stof en vuil, in combinatie van de afgegeven warmte van elektra kunnen brand veroorzaken. Het regelmatig schoonmaken van apparatuur verlengd niet alleen de levensduur maar kan ook kortsluiting voorkomen. Door het schoonmaken heb je eerder in de gaten waar de slijtage zit of dat de stekker of het stopcontact beschadigd is. Schoonmaken dus want het verhoogt de brandveiligheid.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *