rookmelders in huis

Brand in huis voorkomen

door

in

Een huis door brand verwoest zien worden is een beangstigende gedachte, maar er is veel dat je kan doen om te voorkomen dat er brand uitbreekt. En hoewel ongelukken nu eenmaal gebeuren, kan je leren hoe je kan voorkomen dat een brand ontstaat en zich door jouw huis verspreid. Hiervoor hebben wij een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet, zodat jij brand in huis kan voorkomen.

Controleer rookmelders

Rookmelders zijn de eerste verdedigingslinie tegen brand. Wanneer rook en hitte dat kleine apparaatje binnendringen, slaan de sensoren alarm. Dit betekent dat je het probleem kunt aanpakken voordat het een noodgeval wordt. Zorg er dus voor dat de rook- en branddetectoren in goede conditie zijn. Denk eraan om de rookmelders iedere maand te testen door op de alarmknop te drukken totdat je het alarm hoort. Vervang daarnaast ook de batterijen wanneer de rookmelders om de tijd een vervelend piepje geven. En als laatste kan je de accu of de rookmelder zelf, het beste om de tien jaar vervangen. Door deze maatregelen zullen de rookmelders jouw het beste beschermen.

Let op apparatuur

Apparaten zoals fornuizen en wasmachines maken het dagelijks leven een stuk gemakkelijker, maar ze kunnen ook brandgevaarlijk zijn. Er zijn een aantal plekken die wat extra aandacht verdienen als het gaat om brandpreventie. Zoals de keuken bijvoorbeeld, hier bevinden zich vaak veel apparaten op een plek. Of wat dacht je van slaapkamers, waar vaak veel licht ontvlambare spullen aanwezig zijn. Het gebruiken van elektrische dekens, roken in bed, kachels en overbelaste stopcontacten zijn allemaal gevaren in de slaapkamer. De was ruimte wordt vaak over het hoofd gezien bij maatregelen tegen brand, maar vergeet niet hoe brandbaar stof wat zich ophoopt in de droger bijvoorbeeld is. Hier ligt dus zeker gevaar op de loer wanneer apparaten oververhit raken.

brand voorkomen
Brand in huis wil je voorkomen

Meet koolmonoxide niveaus

Koolmonoxide is niet zo schadelijk voor je huis als een brand, maar het is wel zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Koolmonoxide is een geurloos, kleurloos en giftig gas dat vrijkomt bij de verbranding van koolstof materialen zoals brandstof. Overweeg dan ook om een koolmonoxidemelder in huis te nemen.

Maak van veiligheid een gewoonte

Eenvoudige voorzorgsmaatregelen en bewust blijven van de omgeving verlagen de kans op brand in huis. Het is gemakkelijk om afgeleid te raken tijdens dagelijkse bezigheden, maar activiteiten zoals koken kunnen snel gevaarlijk worden als je niet oplet. Kijk dus bijvoorbeeld uit met het gebruik van kaarsen, rook niet binnen, sluit altijd de slaapkamerdeuren en stippel een plan uit voor als er brand uitbreekt.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *