Is het de moeite waard de zolder te verbouwen?

Huizen en gebouwen in Nederland, en in grote delen van Europa, hebben vaak zolders. Heeft het nut eens naar die zolders te kijken met een verbouwing voor ogen?

Hoe ziet de zolder er uit?

De zolder, in de wat oudere huizen, is de ruimte under het dak. Meestal een driehoekige ruimte, en bovendien niet al te hoog. De bereikbaarheid en de constructie van de vloer zijn in de meeste oudere gebouwen ondergeschoven kindjes. Ergens in het plafond van de bovenster verdieping moet een luik zitten. Als je dat openmaakt en er een ladder tegenaanzet kun je eens een kijkje nemen.

Onderzoek en resultaat

Nee, dit is niet het begin van een suspense roman, maar je kunt wel van alles tegenkomen op die zolder.
In de eerste plaats zijn er de dwarsbalken waar het plafond tegenaan zit. Voor je eigen veiligheid, leg daar een paar nieuwe planken overheen op op te lopen, vertrouw niet op planken die er al liggen!
Onderzoek je zolder goed en als het mogelijk is neem maten. De hoogte tot de nok van het dak is heel belangrijk, maar ook de lengte en breedte over de vloerbalken. Dat is de ruimte waarmee je aan het werk kunt gaan.

Planning

Wanneer de ruimte het toelaat kun je een vaste trap bouwen en twee dakkappellen in het dak zetten. De verloren ruimte van de zolder is bruikbaar, maar er gaat wel tijd en dus ook geld in zitten. Goede planning is belangrijk, ook financieel.

Wil je serieus je zolder gaan verbouwen, laat dan ook eens een architect je plannen zien. Een beetje meer investering kan een berg ideeen opleveren, van de vakman. Beslist de moeite waard.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *