Een nieuw slot of volledige beveiliging?

door

in

Een slot op de deur is bedoeld om de toegang tot een bepaalde ruimte of gebouw te beperken of af te kunnen sluiten voor ongewenste personen, inbrekers of insluipers. De behoefte hieraan is net zo oud als de mensheid zelf. In de loop van de tijd hebben sloten zich steeds verder ontwikkeld, gevoed door diezelfde mensheid, die steeds weer een manier bedacht om zich – ongevraagd en ongewenst – toegang te verschaffen tot de afgesloten ruimte, het gebouw of je huis.

 

De meest recente sloten zijn de zgn. cilindersloten waarbij door middel van een unieke sleutel de positionering van pennen, kogeltjes of vlakjes in het slot verschoven kan worden waardoor het slot open te draaien is. Zorg ervoor dat de sloten een veiligheidskeurmerk hebben met het hoogst aantal sterren. Deze sloten zijn ook te verkrijgen met meerdere slotpunten in de deur, bijvoorbeeld met drie of vijf verschillende punten. In combinatie met een veiligheidsbeslag is het een goede manier om inbrekers te weren. Ook cilinder bijzetsloten’ met een eigen (klein) veiligheidsbeslag of dievenklauwen winnen aan populairteit.

 

Nieuwere technieken zijn cilindersloten in een elektronische uitvoering.

Deze nieuwe lichting sloten worden bedient door bijvoorbeeld een afstandsbediening, pasje of een code. Hierdoor is inbreken door middel van ‘flipperen’ (het manipuleren van het slot door middel van een (bank)pasje) uitgesloten. Dergelijke sloten zijn al te vinden in grote hotelketens maar worden tegenwoordig ook steeds meer geïnstalleerd in luxere wooncomplexen.

 

Domotica – het beveiligen van huis en eigendommen door middel van elektronische communicatie – is een veelbelovende ontwikkeling die in de toekomst steeds vaker gezien zal worden. Door middel van camera’s, bewegingsmelders en allerlei draadloze aansluitingen kunnen verlichting, ventilatie en apparatuur, maar ook toegangshekken, ramen en deuren op afstand bediend worden. Domotica is geen nieuwe manier van het afsluiten van je huis maar zal een nieuwe manier van volledige controle en beveiliging van je eigendommen worden, in de breedste zin van het woord.

 

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *